*

Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansainväliset suhteet

Trumpin ensimmäinen puolivuotiskausi

Tänään on kulunut tasan puoli vuotta Donald Trumpin tammikuisista virkaanastujaisista. Tuona aikana olisi pitänyt saada aikaankin jotakin, sillä kongressin välivaalit ovat runsaan vuoden kuluttua ja kolmen vuoden päästä puolueet nimeävät ehdokkaansa seuraaviin presidentinvaaleihin. Nyt on siis sopiva aika arvioida, onko Yhdysvallat alkanut kehittyä presidentin tekemien lupausten suuntaisesti.

Mitä presidentti lupasi?

Nicaraguan matkailuministeri Anasha Campbell Suomessa

Nicaragua houkutteli suomalaisia investoimaan matkailuun

Tällä viikolla Nicaraguan matkailuministeri Anasha Campbell oli kahden päivän vierailulla Suomessa osana Euroopan kiertuettaan. Ministeri Campbellin seurueeseen kuuluivat muun muassa yrittäjät Enrique Zamora, Sandra Amador ja Petri Jaakola.

Kahden päivän aikana ministeri ehti keskustella eri yritysten ja kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa. Campbell tapasi myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen.

Kennanin sähke ja sen ajankohtaisuus

George Kennan (1904-2005) oli yksi kylmän sodan ajan vaikutusvaltaisimpia amerikkalaisdiplomaatteja ja merkittävä Venäjä-asiantuntija. Kennanin nimi on jäänyt historiaan erityisesti vuoden 1946 ”pitkän sähkeen” ansiosta, sillä Yhdysvaltain hallitukselle suunnattu ohjekirja loi myöhemmin pohjan ns. patoamispolitiikalle, jota länsimaat käyttivät kylmän sodan aikana Neuvostoliittoa vastaan.

Turkin ja Venäjän geopoliittinen liitto

Turkin maahyökkäys Syyriaan ja Venäjän sotakoneiston viimeisimmät provokaatiot Ukrainassa eivät osuneet samaan ajankohtaan vain sattumalta, vaan ne ovat osa yhtä ja samaa geopoliittista käännettä, joka käynnistyi Turkin heinäkuisen vallankaappausyrityksen ja sitä seuranneiden puhdistusten jälkeen. Samaista tapahtumaa pohjusti Armenian ja Azerbaidžanin huhtikuinen sota Vuoristo-Karabahissa, Venäjän ja Iranin entistä näkyvämpi liittoutuminen ja Yhdysvaltain vetäytyminen Turkin ja Lähi-idän alueelta.

Turkin viimeaikainen kehitys

Maa värähtelee - enne järistyksestä?

Maailmanpolitiikan mannerlaattojen saumakohdissa tapahtuu juuri nyt kaikenlaista. Seuraavassa joitakin esimerkkejä:

Onko maailmanjärjestys muuttumassa?

Yksi viime aikojen keskustelun päähuolista on ollut se, miten Brexit vaikuttaa lähiaikojen talouskehitykseen Suomessa ja maailmalla. Etenkin Turkin tapahtumien valossa kannattaa kuitenkin huolestua enemmän siitä, miten vakiintunut kansainvälinen järjestelmä on muuttumassa.

Vakiintunut kuva nykykehityksen pääsuunnista

Näinkin voisi tapahtua

Länsimaat joutuivat useita vuosisatoja kestäneen kukoistuskautensa tärkeimmän valinnan eteen vuoden 2017 lopulla.

Tilanne alkoi kehittyä Donald Trumpin noustua Yhdysvaltain presidentiksi. Ratkaisevaksi tekijäksi vaalissa muodostui vain vähän ennen äänestyspäivää paljastunut ääri-islamilaisten terroristien suunnitelma Trumpin kiinteistöihin New Yorkissa, Las Vegasissa ja Panamassa kohdistettavasta iskujen sarjasta. Tieto suututti epävarmat äänestäjät niin, että mielipidetutkimusten voittajaksi ennustama Hillary Clinton jäi kakkoseksi, eikä tulos ollut edes kovin tulkinnanvarainen.

Paikkamme Donald Trumpin universumissa

Yhdysvaltain tuoreen esivaalikierroksen jälkeen alkaa tuntua suorastaan todennäköiseltä, että sarjatulella tyhmyyksiä laukova dilimiljonääri todella nousee maansa 45. presidentiksi. Asetelma kertoo huolestuttavan viestin  siitä, mihin suuntaan maailmamme on yleisemminkin kehittymässä. Kysymykseksi jää, voimmeko tehdä mitään sen muuttamiseksi.

Trump muuttaa Amerikkaa

RUNOILIJAN VIESTI MAAILMAN PÄÄTTÄJILLE

Hevosen minä haluan, hevosen, joka uljaasti heittää päätään, ja korskuu minun hevoseni, ori, kivestä taottu! Me ratsastamme hurjaa ravia läpi maailman, ohi savuavien raunioiden, joilla vaimot ja äidit itkevät. Korskuu minun oriini, kivestä taottu. Kuoleman varjoon jatkamme matkaa.

Anteeksipyyntö ukrainalaisille ja venäläisille

Yhdelle sotamiehelle ei ollut kuuloa annettu. Sotamies ei koskaan mennyt istualtaan alemmaksi. Kerran kun venäläinen paahtoi kohti suon reunaan ja marjavarvikossa Iuodit vinkuivat kuin hiiret pesää polkisivat, toinen sotamies pyysi sotilasta menemään alas. Hän vastasi, etteivät Iuodit häneen satu. Sotilas kävi läpi sodan, eikä häneen sattunut kertaakaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä