Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Kaikki blogit puheenaiheesta Amerikansuomalaiset

Amerikansuomalaisten vieraana

Kiinnitin Seattlen ja Aberdeenin välisellä automatkalla huomiota erikoisiin tienviittoihin, joista oli erotettavissa lukuisia suomalaisia ja pohjoismaisia sanoja. Tyttöystäväni oli pyytänyt minua matkaamaan Kurt Cobainin kotikaupunkina tunnettuun Aberdeeniin suuren Nirvana-innostuksensa takia, mutta jäisimme pian yöksi kaupungin läheisyyteen aivan muista syistä. Kulutimme lopulta kolme täyttä päivää kierrellessämme Washingtonin ja Oregonin osavaltioiden rajapitäjiä ja saimme kosketuksen ihmisiin, joiden historia on jäänyt vielä monin paikoin tutkimatta.

Antti Tuuri taas Ameriikan raitilla

Antti Tuuri kuuli isältään pikkuserkustaan Jonni Tuurista, joka oli 1950-luvulla lähtenyt Kanadan Sudburyyn nikkeliä kaivamaan. Isän mukaan Jonnilla oli Pohjanmaalla ollut tanssiorkesteri, jonka nimi oli Jonni Tuurin Eksoottinen Orkesteri.

Orkesterin nimi teki Tuuriin niin suuren vaikutuksen, että hän alkoi tutkia Amerikan siirtolaisuutta 1980-luvulla. Tutkimusten ja matkojen tuloksena on syntynyt viisi romaania.

Olavi Koivukangas toi Titanicin taas iholle

# ”Uppoamattoman” matkustajalaiva Titanicin törmäys jäävuoreen ja tuhoutuminen Kanadan rannikolla 14.4.1912 on viime vuosisadan dramaattisimpia tapahtumia, josta on kirjoitettu todella runsaasti faktaa ja fiktiota ja tehty elokuvia. Mutta aihe on melkein ehtymätön.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä