Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Euroviisuja ja infosotaa

Euroviisut olivat taas kova pala itänaapurille. Venäjän ykköskanava aloitti tänä vuonna viisulähetyksen näyttämällä perinteiseen tapaansa kuvia Ukrainan nousevista fasisteista ja julisti Venäjän voittoa videopätkillä vuotuisesta voitonpäivän paraatistaan. Viisujen kommentaattoriksi oli valittu rääväsuisista kannanotoistaan tunnettu äärinationalisti Vladimir Žirinovski ja lähetyksen juontajat muistuttelivat katsojia jatkuvasti Ukrainan kappaleen pahuudesta ja sen liiasta poliittisuudesta – vaikka krimintataarien kansanmurhasta kertovan kappaleen sanojen väitettiin myöhemmin liittyvän itseasiassa Eurooppaa ravistelevaan pakolaiskriisiin. Järkytys olikin suuri, kun Ukraina nousi lopulta viisujen voittajaksi, mutta erilaiset salaliittoteoriat alkoivat tietysti levitä heti suorassa lähetyksessä.

Seurasin tällä kertaa Euroviisuja Latviassa. En voi sanoa arvostaneeni viisujen musiikillista sisältöä juuri koskaan, mutta tapahtumaa ympäröivien kohujen seuraamisesta on tullut jo vuotuista hupiani jääkiekon mm-kisojen ohella. Tulin myös lyhyen Suomen-vierailuni jälkeen siihen tulokseen, että oleskelu ulkomailla on edelleen taloudellisesti kannattavampaa kuin yksiön vuokraaminen Helsingistä, ja tapahtuupa Baltian maissa jatkuvasti varsin mielenkiintoisia asioita. Mukanani oli myös pieni suomalais-ukrainalais-georgialainen seurue.

Venäjän informaatiosodankäynti on ollut yksi Baltian maiden suurimmista puheenaiheista jo pitkään. Maiden mustamaalaaminen alkoi jo kauan ennen Venäjän aseellisia hyökkäyksiä Georgiaan ja Ukrainaan ja Viroon kohdistettu vuoden 2007 kyberhyökkäys oli ensimmäinen laatuaan historiassa. Maat ovatkin etsineet nyt uusia lähestymistapoja suurten venäjänkielisten vähemmistöjensä kotouttamiseen, sillä Venäjä hyödyntäisi heitä mielellään viidentenä kolonnana, jonka avulla vaikkapa Narvan tai Latgalen kansantasavalta tulevaisuudessa perustettaisiin. Tallinnassa asuva virolais-ukrainalainen tuttavani kertoikin seurueellemme uudesta strategiasta, jolla Viron vähemmistökansoille luodaan uutta identiteettiä.

Vaikka venäjän puhuminen on kaikesta propagandasta huolimatta täysin sallittua Baltian maissa ja sitä käyttävät yhä lukuisat entiset neuvostokansalaiset (joihin lukeutuvat etnisten venäläisten ohella esimerkiksi Viroon muuttaneet georgialaiset, armenialaiset ja azerbaidžanilaiset), on ongelmaksi koettu ns. neuvostoihmisten sukupolvi, joka seuraa yhä vain Venäjän mediaa ja haikailee edesmennyttä suurvaltaansa. Viro on näin ollen panostanut muiden vähemmistökielten opetukseen, millä esimerkiksi georgialaistaustaisia nuoria on kannustettu opettelemaan venäjän sijasta heidän alkuperäinen äidinkielensä, samalla kun viro on pyritty omaksumaan uudeksi ”kansojen välisen yhteydenpidon kieleksi”. Samaa kehitystä on havaittu myös Latviassa, jossa esimerkiksi ukrainalaistaustaisille lapsille on tarjottu venäjän sijasta ukrainankielistä opetusta. Tuttavani mukaan monet nuoret ovatkin kokeneet uuden kansallisen heräämisen ja kiinnostuneet neuvostoaikaa edeltävistä juuristaan, vaikka heidän vanhempansa olisivat identifioituneet yhä juurettomiksi ”neuvostoihmisiksi”.

Venäjän kielen opetus on Suomessa yhä alkutekijöissään, mutta venäjänkielinen vähemmistö on kasvanut räjähdysmäisesti ja kiinnostus kieltä kohtaan noussut etenkin bisnesmaailmassa. Olisiko Suomenkin siis aika pohtia, miten vähemmistö jatkossa identifioituu ja miten kieltä opetetaan? Kielivaihtoja on toki helppo järjestää yhä junamatkan päässä sijaitsevaan Pietariin ja rikas venäläinen kirjallisuus on usealle mainio motivaation lähde kielen oppimiseen, mutta voisiko venäjää markkinoida myös espanjan, ranskan tai englannin kaltaisena maailmankielenä? Venäjänkielisen vähemmistön kohdalla on myös syytä pohtia, kannattaako kaikkia julistaa yhdeksi yhtenäiseksi vähemmistöksi, vai olisiko parempi puhua nykyistä laajemmin esimerkiksi Suomessa asuvista inkeriläisistä ja itäkarjalaisista?

Usean suomalaisen Venäjä-tutkijan ongelmana on liiallinen keskittyminen Venäjän federaation viralliseen linjaan, jonka mukaan kaikki venäjänkieliset ihmiset ovat osa yhtä ”venäläistä maailmaa”, jonka yhdistämiseen Venäjällä on olevinaan jokin luonnollinen oikeus. Harva nimittäin puhuu vakavissaan enää siitä, että Saksan tulisi yhdistää kaikki naapuriensa saksankieliset alueet tai että Yhdysvallat kuuluisivat edelleen britti-imperiumille. On myös tärkeä ymmärtää, että kaikilla Venäjän naapurimailla on Suomen tapaan myös omat kielensä ja historiansa ja niiden pitäminen Venäjän ”alusmaina” on historian näkökulmasta hyvin arveluttavaa. Ukrainan voitto Euroviisuissa tarjoaakin nyt mainion syyn lähteä vuoden päästä Kiovaan, jossa venäjän kieleen ja itäslaavilaiseen kulttuuriin on viisumivapauden ansiosta todella helppoa tutustua. Kiovassa jokainen voi myös nähdä omin silmin, pitävätkö Venäjän median väitteet fasisteista ja ”liberaali-natseista” paikkaansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Vähässä uskollisten, kotikontuisten ja poliittisesti tyhmien suomalaisten on yli äyräiden tulvivista todisteista huolimatta lähes mahdoton uskoa, että Venäjällä hirmuinen vallanhimo ja ahneus ovat niin kotimaan kuin varsinkin kansainvälisen politiikan ydintä, eivät harkitut ja tutkitut asiat.

Onhan se hirmuinen pettymys, kun viisuun oli käytetty valtavasti rahaa, ja sen olivat kokonaan tehneet kansainväliset osaajat. Venäläistä olivat vain propagandan teon yritys ja mahtipontisuus, ja niiden läpi maailmalla jo nähdään.

Venäjästä kiinnostuneena ja ehkä jopa ystävänä on erityisen ikävää seurata kuinka ajanmukainen Venäjä on määrätietoisesti eristäytynyt, heittäytynyt hirmuiseen pelkoon ja mitä merkillisimpään pelleilyyn. Arvostetaanko maailmalla ketään venäläistä poliitikkoa tai muuta johtajaa enemmän kansainvälisen mitan valtiomiehenä kuin pelurina?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Venäjä - maailman laajin maa - siis panettelee maata, jota se itse puolen vuosisadan ajan pahoinpiteli, nöyryytti, tuhosi, karkoitti, venäläisti, pani kärsimään nälkää ja sen jälkeen hyökkäsi sen kimppuun ja miehittää sitä.
Omituista on slaavilainen veljeys.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Siis Vladimir Žirinovski kommentoimassa Venäjän valtion päätelevisiokanavalla euroviisuja, oikeasti? Mitä mahtoi sanoa?

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Kyllä. Ilmeisesti hänen tehtävänsä oli tuttuun tapaan vain provosoida keskustelua, mitään järkevää en hänen suustaan kuullut.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Niinpä vähän arvelinkin. Eipä ole kunniaksi Venäjän valtiolliselle tv:lle tuollainen toiminta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #7

Ei ole kunniaksi myöskään Suomen valtiolliselle tv:lle, että kaiken maailman hörhöt kommentoivat euroviisuja russofobian hengessä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #12

"Russofobian hengessä". Miten Rauno määrittelisit tuon epäpyhän hengen? Ja sen suhteen putinismistalinismin ja isovenäläisen uusneuvostofasismirasismin valitettavan korkeaan suosioon itänaapurissamme.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12

Se mitä kutsut russofobiaksi on kyllä vaan että Suomessa onneksi vierastetaan tällaista. http://yle.fi/uutiset/venajan_oppositiojohtaja_nav...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ja seuraavaksi ratkeaa jääkiekon MM-turnaus. En ihmettelisi, vaikka tv-kommentoinnin Venäjän jatko-otteluissa hoitaisi tykistön kenraali.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Edellisiin Moskovan kisoihin lähdettiin valtiollisen Ylen mainostamana jatkosodan autolla, sota-asuissa ja kiväärit selässä. Mainoksessa itkevä lapsi vilkutti lähtijöille.

Hyvät tavat ja maun alittanut jääkiekkomainos poistettiin nopeasti Ylen tarjonnasta.

Nyt netissä pyörii video, missä Pietariin painellaan panssarin kyydissä. Uskomatonta kiihotusta!

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kyllähän netissä videoita pyörii ja maailmaan ääntä mahtuu. Ei pidä provosoitua kun provosoidaan, vai miten se meni...

Käyttäjän MikaelHalleen kuva
Mikael Halleen

Jos Venäjä olisi voittanut niin viisumivapautta Venäjälle ei kuitenkaan olisi tullut. Kun Ukraina voitti viimeksi niin se antoi yksipuolisesti viisumivapauden eurooppalaisille. Eli kyllä tyhjänpäiväisistä viisuista jotain hyötyä on.
Toivottavasti Venäjä voittaa edes jääkiekossa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venäjän mediassa ihmetellään suurin kirjaimin miksi Suomi ei antanut Venäjän länsimaista ostamalle rallatukselle yhtään tuomariääntä !

Siellä vielä kuvitellaan, että Suomen velvollisuus olisi ollut antaa.....

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sehän on positiivista, Suomea siis ajatellaan ystävällismieliseksi maaksi.
Hyvä ettei vihamieliseksi!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Positiivista? Suomea ajateltiin vihamieliseksi maaksi joulukuussa 1939, kun emme hyväksyneet maallemme ystävyyden takaamiseksi Moskovasta Terijoelle asetettua OW Kuusisen johtamaa kansanhallitusta lailliseksi vallanpitäjäksemme. Ennen pitkää sama valintatilanne ja 'positiivisuuden' ylikorkea hinta tulee aina eteen, jos yrittää vaan pysyä mukana siinä miten voisi tulla itänaapurissa ajatelluksi ystävällismieliseksi maaksi...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #11

Siihen aikaan kun Hitler ja Stalin jakoivat europan uskottiin maanvalloitukseen.
Valloitetun maan ylläpitäminen maksaa eritoten köyhälle Venäjälle kuten Krim mutta se on hinta Sevastopolin ylläpitämisestä jonka vuokra-aika olisi jo loppunut.
Valloitus yleensä takaa jatkuvan valloituksen kuten Irakin edelleen jatkuva sota tai Afganistan tänään jota venäläiset ensin yrittivät.

Kyllä Naton pitää tietysti olla uskossaan vahva jotta sotilaille leipä riittää.
Kaikki suuret organisatiot ovat itseriittoisia.

Globaalissa maailmassa ostaminen käy ilman pullikoivaa kansaa.
Kiinalaiset ovat alkaneet selvästi näyttämään esimerkkiä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kiitos hienosta kirjoituksesta Toni! Informaatiosodastahan Euroviisuissa on koko ajan ollut kyse entisten Intervision laulukilpailujen geopoliittisen pääkonttorin menetettyjä asemia haikailevien näkökulmasta. Interviisujen aikana Kreml pyrki vain ulkopuolelta vaikuttamaan Eurovision muodikkaiden pasifistilaulujen hioutumiseen selkeästi Lännen militarismia vastaan ja Neuvostoliiton rauhanpommien ja veljellisen avun puolesta. Samalla kuitenkin koeteltiin kepillä jäätä myös suorasukaisemman neuvostoviestin perillemenosta, esimerkiksi Suomen viisukarsinnoissa 1975 à la Agit Prop: On jotain mikä yhdistää https://www.youtube.com/watch?v=QM7SIuA5DQI

Itse kuvittelin jo Euroviisujen menettäneen mielenkiintonsa sen profiloitua viime vuosina kyllästyttävässä määrin seksuaalivähemmistöjen ym. pol.korr.suojattien itseääntoistavaksi esittelykanavaksi. Viime torstain semifinaalien alla kuitenkin havaitsin kehkeytymässä olevan aidon vakavan vastakkainasettelutilanteen, jossa uhkasi ruma juonikuvio.

Kansojen itsemääräämisoikeutta ja ihmisyyttä aidon yleisinhimillisesti viestivä huippulaadukas kappale oli yritetty diskata ensin poliittisin perustein ja sitten uusstalinilaisen diktatuuriblokin järjettömällä kgb-propaganda-vetolla ja riistoöljymiljoonapanostuksella. - Putin ei saisi päästä juhlimaan taas uutta voitonpäiväänsä samaan tapaan kuin geenimanipuloitujen Sotshin olympialaistensa nostattaman hypen turvin keväällä 2014, jolloin hän täydensi Georgian Etelä-Ossetian ryöstöretkensä valtaamalla Ukrainalta Krimin ja vahvisti sotaansa sen itäisissä maakunnissa.

Koin bloggaamiseen pakottavan tarpeen herätellä ihmisyyden suojeluskuntaa: kun vaarassa on vapaa maa, kotiaskareet jäädä saa - ja tämä kutsu lienee kuulunutkin ympäri Suomenmaan ja heimoveljillekin, joilta niiltäkin taisi herua niitä twelve/douze pointseja Jamalan evakkolaululle, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216807-e...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

En ole puuttunut aikaisemmin näihin viisuihin ja muihin lallatuksiin. Nyt on pakko, kun leikistä on tehty politiikkaa. Myös kommenteissa täällä.

Venäjän viisu oli yleisöäänestyksen selvä ykkönen. Olikin täysi yllätys, että maiden tuomariäänissä Venäjä sysättiin syrjään. 20 maata ei antanut Venäjälle pisteen pistettä. Siis pyöreän nollan.

Viisujen aattona brittien valtiollinen BBC yritti kampittaa Venäjää näyttämällä sen pääesiintyjän alastonkuvia. Ruotsin valtiollinen SVT puolestaan väitti yhden esiintyjän saaneen huumetuomion??

Voiko kukaan tosissaan väittää, ettei Ukrainan voitto ei ollut poliittinen? Venäjän median närkästys ja kommentointi on täysin oikeutettua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitäs ne turhaan närkästelee. Kisan voitti kappale joka ilman kallista poleerausta tavoitti viisulaulun ytimen. Voittajakappaleessa kerrottiin tositarina menneisyydestä ja sellainen tositarina jolla on relevanssia tänään.
Kaikki putinismi on pelkkää falskia pönötystä ja sitä on paljon Suomessakin ja suomalaisessa populaarikulttuurissa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Venäjä tarjoaa Jamalalle oikeutta palata Krimille sillä ehdolla, että hän ottaa Venäjän kansalaisuuden. Tuo on varsin ilkeää.

http://www.bild.de/politik/ausland/eurovision-song...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Olisi luonnollista, että laulajatar palaisi Krimille, missä hänen vanhempansakin asuvat.

Nythän laulajatar voisi myös käyttää Krimillä omaa tataarin kieltään, joka sai virallisen aseman Krimin liityttyä Venäjän. Ukrainan osana tataarin kielellä ei tuota asemaa ollut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Yksi Jamala vastaa monta divisioonaa," kertoo Krim.realii-sivusto, jonka luulin olevan Venäjän viranomaisten bännissä ja toimittajien syytteessä. Ihmeiden aika ei ole ohi.

http://ru.krymr.com/content/article/27739000.html

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Rauno Lintunen

Baltian maiden ja pohjoismaisten EU-maiden ulkoministerien yhteisartikkeli Krimin laittoman liittämisen vuosipäivänä.

Tänään on kulunut kaksi vuotta siitä, kun Venäjä liitti laittomasti alueeseensa Krimin ja Sevastopolin. Tapahtumaa voidaan pitää alkuna Venäjän jatkuvalle hyökkäykselle Ukrainan alueellista koskemattomuutta vastaan.

Lisäksi se on räikein YK:n perustusasiakirjaan, kansainväliseen oikeuteen ja keskeisiin Euroopan turvallisuusjärjestystä käsitteleviin asiakirjoihin, kuten Helsingin päätösasiakirjaan ja Pariisin peruskirjaan, kohdistuva rikkomus vuosikymmeniin.

Sittemmin ihmisoikeustilanne Krimillä on heikentynyt merkittävästi: krimiläisten on pakko ottaa Venäjän kansalaisuus. Raportteja etnisten ukrainalaisten ja tataariyhteisön jäsenten kidutuksista ja pahoinpitelyistä on runsaasti. Ukrainan kieleen kohdistuu valtava paine, ja tiedotusvälineiden vapautta on rajoitettu.

Käytännössä kaikki Ukrainan televisiokanavat on lopetettu ja korvattu Venäjän hallinnoimilla lähetyksillä. Krimiläisen elokuvantekijän Oleg Sentsovin ja yhteiskunta-aktivistin Oleksandr Koltšenkon laittomat pidätykset ovat räikeimmät esimerkit Venäjän hyökkäyksestä Krimin sanavapautta vastaan.

Haavoittuneimmassa asemassa ovat edelleen Krimin tataarit, joiden historia on täynnä kärsimystä ja vainoa. Venäjän viranomaisten toimien takia Krimin tataarien TV-asema ATR:n on ollut pakko muuttaa Kiovaan. Krimintataarin kielen käyttömahdollisuudet ovat vähenemässä olemattomiin.

Krimin tataareja on vainottu ja heitä on pidätetty mielivaltaisesti epäiltynä terroristijärjestöjäsenyyksistä. Venäjän Krimille nimittämä syyttäjä on hiljattain pyytänyt kieltämään vuonna 1991 perustetun tataarien itsehallintoelimen Mejlisin toiminnan tarkoituksenaan leimata se äärijärjestöksi.

Tämän lisäksi Krimiltä on raportoitu jatkuvia sanan- ja mielipiteen sekä uskonvapauden rikkomuksia. Tahdonvastaiset katoamiset ja tappoepäilyt, joihin viranomaiset voidaan de facto liittää, ovat erityisen huolestuttavia.

Krimiä ei ole unohdettu. Venäjä tulee saattaa toiminnastaan vastuuseen. Krimin tataareja ja muita Venäjän sorron kohteeksi joutuneita krimiläisiä on tuettava.

Kun Krimin laittomasta liittämisestä on nyt kulunut kaksi vuotta, meidän on edelleen annettava horjumaton tukemme Ukrainan alueelliselle koskemattomuudelle ja suvereniteetille koko sen alueella. EU:n politiikka, jonka mukaan liittäminen jätetään tunnustamatta, on selkein ja tehokkain osoitus tuestamme. EU on aloittanut tuontikiellon Krimiltä peräisin oleville tuotteille ja kieltänyt investoinnit ja tiettyjen tuotteiden ja palveluiden viennin Krimille.

EU:n sanktiot on suunnattu erityisesti Krimillä toimiville venäläisyrityksille. Lisäksi 60 henkilöltä, jotka ovat osallistuneet Krimin laittomaan liittämiseen, on evätty matkustaminen EU:n alueelle. Samalla heidän varallisuutensa on jäädytetty.

Meidän on pysyttävä valppaina. Yhdessä muiden mukaan tulleiden valtioiden, kuten Norjan, Islannin, Yhdysvaltain, Kanadan ja Australian, kanssa meidän on edelleen ja yksiselitteisesti sitouduttava järkkymättä kansainvälisen lainsäädännön ja Euroopan turvallisuusjärjestyksen keskeisiin periaatteisiin.

Venäjän toimintaan on reagoitava, muutoin horjutamme myös kansainvälisen oikeuden asemaa. Tällä voisi olla vaikutusta myös rankaisemattomuuden periaatteen lujittamisessa.

Sen vuoksi EU:n on pidettävä kiinni siitä, että Krimin laitonta liittämistä ei tunnusteta (tunnustamisesta kieltäytyvä politiikka) ja sanktioiden osalta on pyrittävä niiden tehokkuuden varmistamiseen.

EU:n pakotepolitiikkaa on noudatettava niin kauan kuin Venäjä jatkaa laitonta liittämistään.

Margot Wallström, Ruotsi
Marina Kaljurand, Viro
Linas Linkevičius, Liettua
Edgars Rinkevičs, Latvia
Timo Soini, Suomi
Kristian Jensen, Tanska

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Krimin tapahtumat ja kriisi itäisessä Ukrainassa poikivat paljon murhetta, mutta yhden helpotuksen: keskustelu venäläisten viisumittomasta pääsystä Suomeen loppui kerrasta.

Toisaalta suomalainen tarvitsee tätä nykyä viisumin voidakseen matkustaa Krimille, mikä aiempaan tilanteeseen nähden on kahlitsevaa byrokratiaa.

Täten vaadin Venäjää poistamaan viisumipakon Jaltalle matkustavilta suomalaisilta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Onneksi turkkilaisten viisumivapaus korvaa jo pian kamalat venäläiset.

Ja Suomihan kuuluu jo nyt Naton kautta samaan viiteryhmään Turkin kanssa.

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

En ole aiemmin puuttunut blogini kommenttipalstalla esiintyviin mielipiteisiin, mutta ainakin yksi henkilö saa nyt jatkaa salaliittoteorioidensa jakamista jossain muualla. Huomaan kyllä eron siinä, haluaako henkilö antaa oikeasti palautetta vai häiriköidä muita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lintunen häiriköi väärillä mielipiteillä?

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Joo. Kommunismia ja salaliittoteorioita voi levittää jossain muualla kuin tässä blogissa (kommenteista poistettu pari esseetä).

Toimituksen poiminnat