Vaalitarkkailua Valko-Venäjällä

Aleksandr Lukašenko voitti Valko-Venäjän sunnuntaiset vaalit odotusten mukaisesti. Toimin vaalitarkkailijan henkilökohtaisena tulkkina vaalipäivän ajan ja seurasin äänestystä ensin yhdessä valkovenäläisessä maalaiskylässä ja myöhemmin yhdellä Minskin keskustassa sijaitsevista äänestyspisteistä. Minskin pääkadulla järjestettiin illalla myös muutaman sadan hengen mielenosoitus, jota seurasin turvallisen välimatkan päästä. Vaikkei vaalitulos ollut Valko-Venäjällä mitenkään yllättävä, erosi vaalien toimeenpano mielenkiintoisella tavalla suomalaisista standardeista.

Valkovenäläiset vaalitoimikunnat muodostetaan pitkälti samalla tavalla kuin suomalaisetkin – eri puolueet nimittävät omat virkailijansa eri vaalipiireihin ja äänestyspisteille jaetaan listat äänioikeutetuista henkilöistä. Virkailijoita lähetetään tosin äänestyspisteille myös esimerkiksi tehtaiden, yliopistojen ja eri nuorisojärjestöjen mandaateilla. Maaseudun äänestyspisteellä ihmiset rekisteröityivät kadunnimien mukaan passia näyttäen ja kaikki paikalliset vaikuttivat tuntevan toisensa jo vuosien takaa. Äänestysliput olivat A4-paperin kokoisia ja äänestäjät ruksasivat kopissa yhden ehdokkaiden nimistä. Merkittävin havaitsemani ero suomalaiseen käytäntöön oli se, ettei äänestyslippuja leimattu ennen uurnaan laskemista – sen sijaan vaalitoimitsijat allekirjoittivat lipukkeet äänestäjän rekisteröinnin yhteydessä.

Neuvostoliitossa äänestyspisteiden yhteyteen oli tapana pystyttää halpoja ruokapuoteja äänestysprosentin korottamiseksi. Valko-Venäjällä perinnettä on jatkettu ja kaikilla äänestyspisteiden sisäänkäynneillä myytiin sunnuntaina halpaa vodkaa, skumppaa ja pientä välipalaa. Lukašenkon omalla äänestyspisteellä Minskissä tarjoiltiin äänestäjille jopa rapuja, maittavia piiraita ja porsaan ulkofileettä. Ensimmäistä kertaa äänioikeuttaan käyttäville jaettiin paikoittain myös isänmaallisia kirjoja ja muita lahjoja. Liikuntaesteisille ja invalideille tarjottiin puolestaan mahdollisuus äänestää kotona ja Valko-Venäjällä järjestettiin myös koko maan kattava ennakkoäänestys sunnuntaita edeltävinä päivinä.

Osa oppositiosta boikotoi vaaleja ja Minskin keskustassa järjestettiin illalla EU-myönteinen mielenosoitus. Mielenosoitukseen osallistui muutama sata ihmistä ja se kulki Lokakuun aukiolta valtioneuvoston rakennuksen edessä sijaitsevalle Vapaudenaukiolle. Mielenosoitus oli periaatteessa laiton, mutta paikallinen miliisi ei ryhtynyt voimakeinoihin sen pysäyttämiseksi. Vaaratilanne nähtiin yhdessä vaiheessa kun Venäjän lippuun pukeutunut henkilö saapui provosoimaan mielenosoittajia, mutta valkovenäläiset aktivistit ajoivat miehen pois. Yksi opposition edustaja pidätettiin tosin hetkeksi muista syistä. Suurempia protesteja ei odotusten mukaisesti nähty Minskissä ja vaalit eivät ainakaan vahvistaneet Valko-Venäjän oppositiota aiempaan verrattuna. Lukašenko aloittaa nyt viidennen kautensa presidenttinä, ja valtaosa Valko-Venäjän kansasta on selkeästi valinnan takana.

ToniStenstrm

Vuonna 1993 syntynyt Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen maisteri Helsingistä. Erityisiä kiinnostuksen kohteita matkailu, kielet ja historia. Akateemisina tutkimuskohteina venäläinen eurasianismi, Ukrainan historia ja jäätyneet konfliktit.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu