Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Vaalitarkkailua Valko-Venäjällä

Aleksandr Lukašenko voitti Valko-Venäjän sunnuntaiset vaalit odotusten mukaisesti. Toimin vaalitarkkailijan henkilökohtaisena tulkkina vaalipäivän ajan ja seurasin äänestystä ensin yhdessä valkovenäläisessä maalaiskylässä ja myöhemmin yhdellä Minskin keskustassa sijaitsevista äänestyspisteistä. Minskin pääkadulla järjestettiin illalla myös muutaman sadan hengen mielenosoitus, jota seurasin turvallisen välimatkan päästä. Vaikkei vaalitulos ollut Valko-Venäjällä mitenkään yllättävä, erosi vaalien toimeenpano mielenkiintoisella tavalla suomalaisista standardeista.

Valkovenäläiset vaalitoimikunnat muodostetaan pitkälti samalla tavalla kuin suomalaisetkin – eri puolueet nimittävät omat virkailijansa eri vaalipiireihin ja äänestyspisteille jaetaan listat äänioikeutetuista henkilöistä. Virkailijoita lähetetään tosin äänestyspisteille myös esimerkiksi tehtaiden, yliopistojen ja eri nuorisojärjestöjen mandaateilla. Maaseudun äänestyspisteellä ihmiset rekisteröityivät kadunnimien mukaan passia näyttäen ja kaikki paikalliset vaikuttivat tuntevan toisensa jo vuosien takaa. Äänestysliput olivat A4-paperin kokoisia ja äänestäjät ruksasivat kopissa yhden ehdokkaiden nimistä. Merkittävin havaitsemani ero suomalaiseen käytäntöön oli se, ettei äänestyslippuja leimattu ennen uurnaan laskemista – sen sijaan vaalitoimitsijat allekirjoittivat lipukkeet äänestäjän rekisteröinnin yhteydessä.

Neuvostoliitossa äänestyspisteiden yhteyteen oli tapana pystyttää halpoja ruokapuoteja äänestysprosentin korottamiseksi. Valko-Venäjällä perinnettä on jatkettu ja kaikilla äänestyspisteiden sisäänkäynneillä myytiin sunnuntaina halpaa vodkaa, skumppaa ja pientä välipalaa. Lukašenkon omalla äänestyspisteellä Minskissä tarjoiltiin äänestäjille jopa rapuja, maittavia piiraita ja porsaan ulkofileettä. Ensimmäistä kertaa äänioikeuttaan käyttäville jaettiin paikoittain myös isänmaallisia kirjoja ja muita lahjoja. Liikuntaesteisille ja invalideille tarjottiin puolestaan mahdollisuus äänestää kotona ja Valko-Venäjällä järjestettiin myös koko maan kattava ennakkoäänestys sunnuntaita edeltävinä päivinä.

Osa oppositiosta boikotoi vaaleja ja Minskin keskustassa järjestettiin illalla EU-myönteinen mielenosoitus. Mielenosoitukseen osallistui muutama sata ihmistä ja se kulki Lokakuun aukiolta valtioneuvoston rakennuksen edessä sijaitsevalle Vapaudenaukiolle. Mielenosoitus oli periaatteessa laiton, mutta paikallinen miliisi ei ryhtynyt voimakeinoihin sen pysäyttämiseksi. Vaaratilanne nähtiin yhdessä vaiheessa kun Venäjän lippuun pukeutunut henkilö saapui provosoimaan mielenosoittajia, mutta valkovenäläiset aktivistit ajoivat miehen pois. Yksi opposition edustaja pidätettiin tosin hetkeksi muista syistä. Suurempia protesteja ei odotusten mukaisesti nähty Minskissä ja vaalit eivät ainakaan vahvistaneet Valko-Venäjän oppositiota aiempaan verrattuna. Lukašenko aloittaa nyt viidennen kautensa presidenttinä, ja valtaosa Valko-Venäjän kansasta on selkeästi valinnan takana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos informaatiosta, jota ei muualta voi lukea!

Tämä on jo absurdiudessaan ihan huippua: "Lukašenkon omalla äänestyspisteellä Minskissä tarjoiltiin äänestäjille jopa rapuja, maittavia piiraita ja porsaan ulkofileettä".

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Toisaaalta hienoa, että passivoituneita ja huono-osaisia saadaan houkuteltua uurnille. Ainakin meillä nukkuvien puolueessa on pahimmillaan puolet kansasta, mikä ei ole kunniaksi kehutulle demokratiallemme.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... rapuja, maittavia piiraita ja porsaan ulkofileettä."

- Kyllä kansalaisen kelpaa - jos ei sitten satu olemaan oppositiohenkinen vegetaristi.

Mistä maasta mahtoi olla se vaalitarkkailija, jota avustit? Toisin sanoen millä "akselilla" tulkkasit?

Käyttäjän ToniStenstrm kuva
Toni Stenström

Suomi-venäjä-tulkkina toimin.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Jotta vaalit eivät olisi "vaalit", muutamien välttämättömien ehtojen on täytyttävä:

Ensiksikin kaikkien mielipidesuuntausten on päästävä asettamaan ehdokkaita.

Toiseksi vaalikamppailussa eri mielipidesuunnille on annettava tasavertaiset mahdollisuudet sanomansa markkinoimiseen.

Kolmanneksi on huolehdittava, että jokainen kansalainen saa äänestää - ja vain yhden kerran.

Neljänneksi eikä vähiten tärkeää on, että äänet lasketaan oikein ja eri mielipidesuuntauksien edustajien valvonnassa.

Jos kaikki nämä ehdot täyttyvät, voidaan sanoa niin kuin blogisti eli:
"Lukašenko aloittaa nyt viidennen kautensa presidenttinä, ja valtaosa Valko-Venäjän kansasta on selkeästi valinnan takana."

Omat tietoni Valko-Venäjältä ovat elvytyksen tarpeessa, sillä olen käynyt Minskissä ainoan kerran v. 1969.

Toimituksen poiminnat