Toni Stenström Rajat ylittäviä ajatuksia

Kohtaamisia Ukrainasta

Ukrainasta liikkuu tällä hetkellä monenlaista huhua. Vietin juuri viimeiset 2,5 kuukautta Venäjällä, missä koko valtiollinen media ja lukuisat paikalliset asukkaat välittivät minulle tietoa uudelleensyntyneestä Natsi-Saksasta ja sen russofobisista asukkaista. Päätin lähteä kesäopintojeni päätteeksi paikan päälle Kiovaan ja Lviviin, ottaakseni selkoa Ukrainan todellisesta ilmapiiristä.

 

Todistin vielä Moskovasta poistuessani Donbassia tukevaa antifasistista mielenosoitusta ja uutiskanavien videokuvia “fasistien” pommittamista itäukrainalaisista kaupungeista. Moskovalaiset kaverini varoittelivat minua jatkuvasti venäjän puhumisesta Kiovassa ja stressasivat yleisesti lähtöäni heidän eteläiseen naapurimaahansa. Näin ollen koin Kiovassa melkoisen kulttuurishokin, sillä kuulin venäjää puhuttavan paikoittain enemmän kuin ukrainaa, enkä joutunut kertaakaan ongelmiin sitä itsekin käyttäneenä. Katusoittajat Maidanin aukiolla lauloivat Viktor Tsoin klassikoita, ja useat mainokset ja ilmoitukset kaduilla olivat näytillä niin ukrainaksi kuin venäjäksi. Ainoastaan Ukrainan rajaa ylittäessäni paikallinen sotilas kuulusteli minua hiukan matkani päämääristä.

 

En havainnut Venäjällä minkäänlaista näkyvää oppositiota tai suuria valtaa kritisoivia mielenosoituksia, minkä puolesta Ukraina yllätti minut yhtä lailla. Kehittyvä kansalaisyhteiskunta näkyi katukuvassa erilaisten poliittisten puolueiden ja kansalaisjärjestöjen läsnäololla, ja ilmapiiri Kiovassa oli huomattavasti eurooppalaisempi kuin Moskovassa. Ukrainan ja Euroopan unionin liput liehuivat kaduilla vierekkäin, matkamuistoliikkeet myivät hyvin kekseliäitäkin poliittisia t-paitoja ja jääkaappimagneetteja turisteille, ja mikä keskeisintä, ihmiset keskustelivat politiikasta avoimesti ja asiallisesti.

 

Tapasin Kiovassa muun muuassa paikallisia opiskelijoita, Maidanin kansannousuun osallistuneen vanhemman pariskunnan, hostellini itäukrainalaisia pakolaisia ja jopa muutaman muun suomalaisen. Revanssimielialan ja sotahulluuden sijaan koin paikallisten stressaavan eniten Venäjän suoraa interventiota Ukrainaan, ja suurin osa suoraan venäläisiä arvostelevista kommenteista liittyi pitkälti venäläisten passiivisuuteen oman hallituksensa edessä. Käsitys ukrainalaisten ja venäläisten slaavilaisesta veljeydestä ei ole mitenkään hävinnyt, mutta ukrainalaiset halusivat usein täsmentää, ettei veljeys merkitse sortoa ja orjuutta. Vierailinkin Kiovan päänähtävyyksien lisäksi Neuvostoliitolta perityssä Chernobylissä ja ukrainalaisten joukkotuhoa esittelevässä Holodomor-museossa, minkä uhrilistalta löytyi myös ukrainalaisten tuttavieni sukulaisia – ei ole kovin vaikea olla ymmärtämättä, miksi kansan katse suuntautuu niin näkyvästi kohti Eurooppaa.

 

Kiovassa ja Länsi-Ukrainassa sijaitsevassa Lvivissä oli toki näkyviä venäläisvastaisia iskulauseita, kuten Pravy Sektor-nimisen puolueen jääkaappimagneetteja sanoin “Luojan kiitos etten ole ryssä”, mutta joka tapauksessa ukrainalaisten kritiikki venäläisiä kohtaan oli havaintojeni perusteella huomattavasti hillitympää kuin Venäjällä kohtaamani mustamaalaus Ukrainasta. Kävin jopa kahden venäjänkielisen ukrainalaisen seurassa Lvivin tunnetussa nationalistiravintolassa, johon asiakas pääsee vain huudettuaan muutaman Ukrainaa ylistävän iskulauseen, ja missä asiakas vastaanotetaan konekiväärein kysymyksellä “Oletko ryssä?” – mihin uudet tuttavani suhtautuivat vain letkeällä huumorilla. Matkamuistoliikkeet olivat myös täynnä Putin-vessapaperia ja -eteismattoja sanoin “pyyhi tähän jalkasi”, mutta tapaamieni paikallisten mukaan kaikki tämä ilmestyi vasta sotatoimien sytyttyä.

 

Yleisesti ottaen koin ukrainalaiset hyvin leppoisiksi ja vieraanvaraisiksi ihmisiksi, eikä kommunikointi venäjäksi osoittautunut ongelmaksi edes maan ukrainankielisimmällä alueella. Etenkin Lviv on ulkoiselta ilmeeltään hyvin keskieurooppalainen kaupunki, ja kontrasti Venäjään on merkittävä koko maan ilmapiirissä. En valitettavasti havainnut sitä kasvavaa fasismia ja russofobiaa, mistä Venäjän media ja useat venäläiset minua varoittelivat, eikä Ukrainassa viettämältäni viikolta jäänyt mieleeni muuta kuin positiivisia ja ikimuistoisia ihmisiä, tapahtumia ja nähtävyyksiä! Слава Україні!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hienoa, että olet pystynyt näkemään asiat avoimesti ilman ennakkopropagandan mukanaan tuomaa suodatinta. Olet kuitenkin ollut Venäjällä pitkään ja altistunut sikäläiseen uutisointiin sataprosenttisesti. Saanen olettaa, että jo Venäjällä ollessasi olet vaistonnut tiettyjä ristiriitaisuuksia koetun todellisuuden ja virallisen uutisoinnin välillä.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Mukava lukea vaihteeksi positiivinen kirjoitus Ukrainasta, kiitos tästä!

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Mistähän noita Putin vessapapereita ja kynnysmattoja voisi tilata?

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Niitä myydään Majdanilla Kiovassa ja eri puolilla Ukrainaa suveniirikrääsää myyvillä myyntitiskeillä kaduilla. Ei vaikea löytää jos haluaa, mutten tiedä onko netti-/postimyyntiä. Eteismatto ja vessapaperi sinänsä käyttökelpoisia hyödykkeitä.

minnam ahonen

Tässä jutussa kuvia myyntikojuista Lvivissä tänä keväänä. Perinnekirjaillut bokserit miellyttää eniten allekirjoittaneen silmää. :)

KORJAUS: tämä oli oikea linkki.

http://www.politnavigator.net/vytirajjte-nogi-kovr...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Miten siellä paikanpäällä näkyi tämä suomalaisten venäjämielisten varmana pitämä tieto Kiovan fasistijuntasta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän vastaus tuohon ilmene jo itse blogimerkinnästä. (Ainakin rivien välistä).

Jukka Laine

Hesarissa on aina välillä ilmoituksia, joissa lukee maksettu mainos.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Monet ovat noteeranneet Tonin kirjoituksen muuna kuin kynnysmatto- ja vessapaperimainoksena, mutta näkökulma on tuokin kun asioita tarkastelee tietyllä tavalla :)

Pasi Pekkinen

Ja nämä keskustelupalstat on täynnä erilaisia valepersoonia. Valtiopropagandan asialla.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Mielenkiintoinen ja varsin uskottava teksti! Parissa kohdassa pysähdyin oikein erityisesti miettimään.

Mikä ratkaisee, missä tapauksessa Itä-Ukrainasta paetaan Kiovaan, ja milloin Venäjälle? Nimittäin myös Venäjälle on viime aikoina saapunut runsaasti väkeä, joka ei enää koe oloaan turvalliseksi kriisialueilla. Ovatko perusteena pakolaisen omat tavoitteet, vai valikoituuko määränpää sattumalta?

Onko Holodomor-museon esittelemä joukkotuho Stalinin tekosia? Ukrainalaisia tuhottiin massoittain myös saksalaismiehityksen aikana, mutta tietääkseni silloin surmattiin nimenomaan juutalaisia. Joka tapauksessa sotavuosina tappajat tulivat lännestä. Eipä ole ollut ukrainalaisilla helppo historia.

Jos "Chernobyl" (Tshernobyl) perittiin Neuvostoliitolta, on kaikki muukin Ukrainan rajojen sisällä vuosina 1922-1991 rakennettu samalla tavalla Made in USSR. Se että bloggaaja yhdistää räjähtäneen voimalaitoksen nimenomaan Neuvostoliittoon, paljastaa hänen poliittiset mieltymyksensä, mikä on tietysti sallittua ja jopa suotavaa.

Janne Pohjala

Noh, eiköhän kirjoituksen painotus ollut lähinnä se että haluttiin luoda käsitys ettei Ukrainassa ole mikään vialla. Ihan näin ei ole kokonaisuutena.

Tsernobylin reaktioriräjähdyksen ensisijainen syy oli reaktorin operointi kaikkien sääntöjen vastaisella tavalla.

Operaattorit olivat Urainalaisia. Samasta syystä maa on nyt sisällissodassa.

Pirjo Jokinen

Kiitos asiatekstistä.

Venäjän ongelmana on suljettujen rajojen takana eläminen NL aikoina. Pelkoa muuta maailmaa kohtaan, sitä se hillitön nationalismi teettää. Vaikka sieltä nykyään voi matkustaa, nationalismin aikana maa köyhtyi ja monet eivät edes pysty matkustamaan pois kun ei yksinkertaisesti ole rahaa.

Valta siellä kuitenkin on oligarkeilla, entisen poliittisen mafian jälkikasvua ilmeisesti ja myös niitä entisiä poliittisia mafiosoja. Niitten luulis voivan matkustella, mutta eivätkö sitten nationalismiltaan niin tee, vai reissaavatko? Miksi jumittavat siellä kuin tatit ja ulkomaalaiset pelkää sijoitaa sinne kun pitää olla maksamassa suojelurahoja.

Heteronormatiivis-sovinistista maskuliinihegemoniaa. HSMH

Se on nykyvenäjän suurin ongelma.

Ja se sama ongelma vaivaa Eurooppaakin. Natsit sielläkin soluttautumassa valtaan ja kohta on taas sota kun äijillä pursuu munavaahtoo suusta ja korvista.

Ei sen kummallisempi ongelma.

Taustajoukkoina sinisilmäiset pellavapäätyttöset Heiluttamnassa viirejään aivopestyinä tai sitten pelosta uhattuina. Jugend-nuoret ampumaleisreillään.

Kivikautista touhua kun markkinavoimilla sotimalla kilapillen päästäis paljon parempaan lopputulemaan, vaikka se sitten tuottaisikin lieveilmiönä monikansallisia yrityksiä.

Kyllä niille laki löytyy niillekin jos on poliittista tahtoa.

Ei natseissa ole mitään ihailtavaa idässä eikä lännessä. HSMH on syvältä ja pimeestä.

Pirjo Jokinen

Ongelma on myös feodalismissa, maanomistuksessa.

Siis maan yksityisomistuksessa. Maan ja tuotantovälineiden yksityisomistus muodostaa feodalismin ja mahdollistaa nationalismin ja HSMH

Ei maapalloa kukaan aikuistenoikeesti omista.

HSMH on jäänne savannilta apinoiden ja ihmisten yhteisiltä esivanhemmilta.

Nykyään on moderneja valtioita, joissa myös naisilla on äänioikeus, myös naiset opiskelevat, johtavat, omistavat siinä kuin miehetkin. On perintöoikes lakisosineen eikä sivistysvaltioissa esikoispojat peri enempää kuin sisaruksensakkaan.

Sivistysvaltioissa on demokratiaa. erittäin uusi juttu ihmiskunnan historiassa. Sitä siis vasta harjoitellaan. Markkinatalous on hyvin uusi ilmiö.

Feodalismi mafioosoineen ja tyranneineen on vanhanaikaista ja läpimätää suojelurahoineen. HSMH ei ole tätä päivää.

Markku Laaksonen

Pirkko Jokisen kehittämää HSMH esiintyy Venäjällä yleisesti, macho-mentaliteettia eritoten sotilaspiireissä.
Ja ennustus että natsit olisivat soluttautumassa valtaan Euroopassa on väite vailla laajempaa todellisuutta.
Kai Euroopasta jotain negatiivista on sanottava. Natsismia massailmiönä on kuitnekin vaikea löytää, paitsi tiettyjen lasen läpi.

Pirjo Jokinen

Selvyyden vuoksi: Äitini on Pirkko Jokinen ja jt. Minä olen Pirjo.

Jukka Laine

Ihan hyviä kirjoituksia lukijoilleen. Nostaa lukijoiden mielialaa ja itsetuntoa herrakansan edessä. En moiti ollenkaan ja iloa elämässä ei ole liikaa koskaan. Kynä on asetta parempi! Ja pitäähän sitä hupinsa jostain saada. Onko kirjoituksilla sponsori ja tarkoitusperät ylistää EU:n ja länsimaailman hyvyyttä pahaa itäistä maakuntaa vastaan, sitähän en tiedä ja onko sillä edes väliä.

Venäjä on hieno maa ja siellä on hieno olla totesi eräskin suomalainen KHL pelaaja. Itse olen havainnut saman, jos joku maksaisi tarpeeksi, niin enköhän voisi kertoa toisenlaisenkin näkökulman. Olen siis lahjottavissa ja korruptoitunut.

Pirjo Jokinen

EU:ssa on asiat paremmin vaikka eteläeuroopan äijäkulttuurit onkin masentavia. Mutta Pohjoiseurooppahan on vertaansa vailla. Meilläkin toki Perussuomalaiset, Ruotsidemokraatit yms. nationalismin kannattajat riesanamme ja äärioikeistossa feodalismiherruutta halajavia ja kaikenmaailman novagrouppeja, hyväveliyhdistyksiä, mutta naisten ja seksuaalivähemmistöjen, ylipäätään yksilönvapauden nimissä olemisen laita lännessä on paremmin.

Se että on kahtiajako maskuliinihegemonististien Herrakansojen ja liberaalimpien ihmisten välillä, se on ongelma yhä.

Vaikea ratkaista.

Keskustelemalla ja pohtimalla ongelmaa, voidaan kuitenkin päästä parempaan lopputulokseen kuin nonverbaalisella huitomisella. Demokratiassa keskustellaan, tyranniassa sanellaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Olen siis lahjottavissa ja korruptoitunut."

I have noted that ...

Jukka Laine

Suomen ongelmana on järjetön köyhtyminen. Venäjä on lähtenyt vastarintaan amerikkalaisten maailmantalouden yliherruudelle. Eli samalle asialle, joka johti Suomen kansantuotteen romahtamiseen vuoden 2008 jälkeen ja maamme julkistalouden velan yli kaksinkertaistumiseen.

Kyseessä ei ole siis muun maailman halu muuttaa venäläistä järjestelmää. Me ihmisen kaakonkulmalla katsomme asioita suppeasta näkökulmasta.

Kyseessä on taistelu Yhdysvaltojen talouden yliherruudesta. Kiina ja Intia ovat Venäjän puolelle. Yhdysvaltojen näkökulmasta nämä maat painostavat amerikkalaisia. USA tarvitsee Euroopasta liittolaista hinnalla millä hyvänsä. Venäjä ei ole yksin rakkaat veljet ja sisarukset.

http://www.scmp.com/news/world/article/1554992/bri...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jukka näkyy hermostuneen aivan suhteettomasti pelkästään siitä, että joku kertoo henkilökohtaisista havainnoistaan läntisessä Ukrainassa.

Suomi, Kiina, Intia, Yhdysvallat... mikäs hätä Laineella on johdattaa keskustelu pois alkuperäisestä aiheesta?

Jukka Laine

Pitäisikö nyt keskustella kuka on ryssä ja kuka metsäryssä. Ukrainan tilanne surettaa enemmän kuin hermostuttaa. Vuosi sitten maassa oli rauha ja ihmiset elivät sovussa. Nyt puuhataan etnistä puhdistusta.

Ukrainan konfliktiin liittyy olennaisesti maailmassa käytävä taloussota. USA haluaa suitsia Putinin valtaa talouspakotteiden ja Ukrainan avulla. Amerikkalaiset myivät roskalainojaan ympäri maailmaa. Arvottomia Subprime roskalainoja myytiin A-luokan joukkovelkakirjoina ja kun amerikkalaiset eivät kyenneet enää pelastamaan Lehman Brothersiä sai koko muu maailma laskun.

Tämän pitäisi hermostuttaa suomalaisia niin hemmetisti. Meidän talous romahti, eikä ole toipunut. BRICS maat ovat saaneet tarpeekseen amerikkalaisten öykkäräinnistä maailmantaloudessa. Tuolla Euroopassa ovat ihmiset valveutuneimpia ja ymmärtävät mihin rahat valuivat Kreikasta. Suomi lähti mukaan hintaa kyselemättä pelastamaan läntisiä finanssipiirejä. Kiinalaisille, intialaisille ja venäläisille riitti. Etelä-Amerikan maista puhumattakaan. Jos USA ei saa Eurooppaa puolelleen se jää yksin. Keitä se hermostuttaa?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #20

Onko "Jukka Laine" käynyt koskaan Venäjällä, Ukrainassa ja/tai USA:ssa?

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #27

Ukrainassa en ole käynyt koskaan. Venäjä ja USA on tuttuja ja hienoja paikkoja molemmat.

Käyttäjän jkullber kuva
Jaakko Kullberg Vastaus kommenttiin #20

Ei etnistä puhdistusta Ukrainassa suunnitella missään muualla kuin Krimillä...

Pirjo Jokinen

Niin, valtio on köyhä mutta BKT on ollut ihan hyvä.

Jari Rauhala

Virkistävää lukea (Jukka Laineelta), kun jotkut osaavat yhdistää asioita laajempaan kuvaan. Tämä Stenströmin teksti oli aivan toisenlainen, mitä suomessa asuvat ukrainalaiset ovat tuoneet kirjoituksissaan tapahtumista esiin. Valehteleeko joku, onko trolleja jne.. Silloin palaaminen laajempaan perspektiiviin tasapainottaa. Malesian Air Lines oli esimerkki vahvasta sivuraiteesta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Hieno, lämmin ja ajatuksia herättävä kirjoitus aloittajalta.

Laine taas jaksaa agendansa mukaisesti jauhaa Bricksistä ja USAsta olipa aihe mikä hyvänsä.
Kysymyksessä on kuitenkin Ukraina ja sen kansalaiset jotka näyttävät valinneen arvomaailmansa ja tulevaisuutensa suunnan eivätkä koskisi Bricksiin pitkällä tikullakaan. Paha paikka tietyille tahoille.

Leo Löppönen

Hieno kirjoitus Toni!
Kauneus on katselijan silmissä, toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä! Joskus tuntuu, että asiallista ja puolueetontakin tekstiä saa parhaiten lukea sellaisilta paikan päällä matkailijoilta, jotka osaavat pitää silmänsä ja korvansa auki. Tosi hienoa, että olet jakanut näkemisiäsi ja kuulemisiasi asioita siten, että niistä on muodostamaan ihan tavallisten ihmisten todellisuutta Ukrainassa, kiitos siitä! Ukrainan tietämykseni nykytilanteessa sai uutta infoa, joka vastaa aika tavalla tilannetta naapurimaassa Moldovassakin. Se on joutunut myös Venäjän painostuksen alle, eritotenkin nyt kun maa laatii kauppapoliittisia pakotteita sillekin. Löysää ei tunnu itänaapurimme antavan millään suunnalla kuin ihan vasta viimeisen pakon edessä. "Saavutetuista" eduista ei olla valmiita luopumaan edes maailmanrauhan eduksi kylmän sodan uhan edessäkään! Ihminen on ahne olento joka ei historiaansa ole oppinut, vaan on tuomittu toistamaan virheitään "hamaan tappiin asti!"

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Näinhän se menee. Jos kysytään vaikkapa ammattimatkailija Jaakko Seliniltä, niin ihmiset ovat mukavia ja vieraanvaraisia joka paikassa. Kun tietyt kulttuuriniksit on omaksuttu, pärjää kaikkien kanssa kaikkialla.

Jos Ukrainaan lähtee etsimään fasismia, epäilemättä jotain löytääkin. Vaikka sitä Putin-vessapaperia, joka on helppo nimetä venäläisvastaiseksi ja johon voi lyödä natsi-ideologian leiman.

Jos Ukrainaan lähtee aistit valppaina vain näkemään ja kuulemaan, saa tietysti toisaalta monipuolisemman, toisaalta myönteisemmän kuvan. Tavallisia ihmisiä tavallisine askareineen, iloineen ja huolineen. He hymyilevät kun heille hymyillään, juttelevat jos kielimuuri ei sitä estä, ja muutenkin ovat ihmisyydessään täysin samaistuttavia.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Hyvä kirjoitus. Matkakertomukset ovat aina mielenkiintoista luettavaa.

Käyttäjän jkullber kuva
Jaakko Kullberg

Olen vuodesta 2002 lähtien viettänyt pätkissä aikaa Länsi-Ukrainassa yli vuoden ajan. Hienoa kuulla, että mikään ei oikeastaan ole mentaliteetissa muuttunut, vaikka sota on päällä. Fiksuja ja huumorintajuisia ihmisiä. Venäjä tässä huolettaa enemmän ja olenkin jo parilta kaverilta kysellyt, että mistä Moskova saa nykyään vesijohtovetensä...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Asiallinen ja kiihkoton kirjoitus.
Putin valtapolitiikallaan nosti venäläisten kansallistunteen nationalismiksi.
Irvokasta on se, että Kremlin kokonaan hallinnoima Venäjän media rummuttaa Ukrainan nykyhallinnon olevan fasistisen.
Fasisti- ja natsisyytökset ovat Venäjällä herkässä. Itse ammoin ällistyin Petroskoin Pohjola-hotellin edessä, kun sain kuulla olevamme suomalaisfasisteja. Sen vuoksi, että en suostunut portsarin tyrkyttämään maksulliseen parkkiin.
Putin onnistui myös kasvattamaan ukrainalaisten Venäjä-trauman puolalaisiin mittasuhteisiin.
Stalinin Ukrainassa järjestämä holodomor on pysyvä arpi ukrainalaisten mielessä, ja viimeaikaiset Putinin toimenpiteet vain kasvattivat sitä, sekä ukrainalaisten epäluuloa ja epäluottamusta Venäjää kohtaan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Holodomor

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tähän sopii vielä taistolaisterveiset yli neljän vuosikymmenen takaa:

"Soi yössä rakentajain laulu jo, he palaavat ja silloin vapaa on taas Ukraina":

http://www.youtube.com/watch?v=Rt5BQMxgZ8o

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kirjoittaja kuvaa selkeästi kokemuksistaan niin Venäjän kuin Ukrainankin puolelta.

Suuren Venäjän ja venäjämielisten ahdistamassa pienessa Ukrainassa luulisi olevan paljon enemmän tarvetta mustamaalata isoa naapuria ja turvautua hädässä yltiönationalismin ylilyönteihin sekä naapurin fasisiti-natsimaalaukseen.

Outoa onkin se, että juuri maailman suurimmassa maassa, Venäjällä "jossa kaikki on hyvin eivätkä edes pakotteet haittaa" nähdään asiaksi ryhtyä äärinationalistiseen hurmokseen ja fasisti-nimittelyihin pienempää naapuriaan kohtaan.

Herää kysymys, onko Venäjällä sittenkin oma sisäinen aikapommi, jota pelätään ja joka vaatii isolt maalta tällaista käytöstä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joo, mutta vaikka Venäjällä kaikki onkin hyvin eivätkä pakotteet tunnu missään, elelee Ukrainassa etnisten venäläisten yhteisö, jota uhkaa Iso Paha Fasismi. Heidät on siis pelastettava, ja se on väistämättä likaista työtä. Onneksi jalorotuinen slaavi ei pelkää suuriakaan urakoita!

PS. Huomaatko, kuinka hyvin olen lukenut rehtori Putinin ja maisteri Bäckmanin minulle antamat läksyt? Kun tähän lisätään krooninen Tukholma-syndroomani, olen ns. varma nakki.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jep. Meillä Suomessa on vain 71.000 pelastettavaa...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Juuri äsken kaupassa käydessäni, edellä jonossa oli ukrainalainen marjanpoimija. Kielivaikeuksia oli suomalaisen kassaneidin kanssa mutta kassaneiti kertoi sitten, etteivät nämä ukrainalaiset ryhdy puhumaan heidän venäjänkielisten myyjien kanssa, eli katkeruus on aika kova.
Kriisistä yleisemmin... Lienee niin, etteivät Venäjällä ymmärrä, mitä fasismi on, vaikka siitä hoetaan tuon tuosta ja voitonpäivää vietetään joka vuosi... itse elävät fasismin vallan alla... tämä ei ole tietenkään yksittäisten venäläisten vika, koska yksilön on vaikea vastustaa totalitääristä järjestelmää, missä oppositio vaiennetaan...

Toimituksen poiminnat